Nosál
Coati

Ve střední a jižní Americe je rozšířena zvláštní čeleď šelem medvídkovitých.
Do této čeledi patří nosálové. Vyznačují se dlouhým, silně pohyblivým čenichem, který mohou otočit až o 45°. Jsou to velmi inteligentní všežravci. Nosáli jsou denní zvířata. Popsané jsou čtyři druhy nosálů, z nichž nejznámější je nosál bělohubý, nosál horský a nosál červený.
Druh, který jsme potkali na Roraimě je s největší pravděpodobností Nosál červený (Nasua nasua). Dorůstá do velikosti jednoho metru při hmotnosti okolo 4 kg.
Nosáli na Roraimě žijí zcela samotářsky a urputně si střeží svá teritoria. Několikrát jsme byli svědky souboje dvou samců o hranici, která procházela přes důležitý zdroj potravy - náš tábor.
Tato vlastnost je však nížinným exemplářům tohoto druhu cizí. Ti naopak žijí ve smečkách.
 


Copyright © Marek Audy